Hakkımızda

Programın Amacı: Denizcilik kültürüne hâkim, marina ve yat işletme ve turizm bilim dallarıyla ilgili eğitim almış, deniz turizmi alanında çevre bilinci ve ülke çıkarlarını ön planda tutan, denize ve turizme çok yönlü bakabilen, bu alanda görev alınması planlanan kalifiye personel yetiştirilmesidir.
 
Programın Gücü ve Hedefi: Programın hedefi yat limanları, marinalar, yat inşa tesisleri, tersaneler, yat işletme firmaları, yat brokerlik firmaları ve acenteleri, yat sigorta firmaları gibi işletmelere orta ve üst düzey yönetici kademesine eleman yetiştirilmesidir. Bununla birlikte yat turizm firmalarında çalışacak idari personel, yatlarda çalışabilecek yat servis elemanları, marinalarda çalışacak büro elemanları ve teknik personel yetiştirilmesi programın hedefleri arasındadır.
 
Misyon: Atatürk ilke ve inkılâpları ışığında, sürekli gelişip- değişikliğe ayak uydurabilen kaliteli meslek eğitimiyle, bilgiyi ve teknolojiyi takip eden, katılımcı, paylaşımcı, işinde öncü olan, çağdaş bir eğitim kültürü oluşturmak ve sosyal ve çevreci, sorumluluk bilincinde olan, devlete ve topluma katkı sağlayan nitelikli meslek elemanları ile orta ve üst kademe yönetici adaylarını en iyi şekilde yetiştirip hayata hazırlamaktır. 
 
Vizyon: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Datça Kazım Yılmaz Meslek Yüksekokulu, bölgesinde önlisans eğitimi almak isteyen öğrenciler tarafından ilk sıralarda tercih edilen bir eğitim kurumudur. Marina işletme programının vizyonu ise; problem çözme yeteneği ile donanmış, akılcı düşünen bireyler ve geliştirdiği projelerle sürekli gelişen saygın bir program olmaktır.

Marina ve Yat İşletmeciliği Programı, lise öğreniminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır.  Marina İşletme Programı 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında eğitim ve öğretim faaliyetine geçmiştir.  Öğretim dili Türkçe olan programın amacı; denizcilik kültürüne hakim, marina ve yat işletme ve turizm bilim dallarıyla ilgili eğitim almış, deniz turizmi alanında çevre bilinci ve ülke çıkarlarını ön planda tutan, denize ve turizme çok yönlü bakabilen, bu alanda görev alınması planlanan kalifiye personel yetiştirilmesidir. Ayrıca; yat limanları, marinalar, yat inşa tesisleri, tersaneler, yat işletme firmaları, yat brokerlik firmaları ve acenteleri, yat sigorta firmaları gibi işletmelere orta ve üst düzey yönetici kademesine eleman yetiştirilmesidir. Bunun yanında yat turizm firmalarında çalışacak idari personel, yatlarda çalışabilecek yat servis elemanları, marinalarda çalışacak büro elemanları ve teknik personel yetiştirilmesi bölümün hedefleri arasındadır. Marina ve Yat İşletmeciliği programında ilk yıl işletme, genel muhasebe, temel denizcilik ve gemicilik bilgisi,deniz turizmi, marina işletmeciliği ve yat işletmeciliği, marinalarda emniyet ve güvenlik gibi temel işletmecilik ve alan bilgilerini vermeye yönelik, ikinci yıl da marinalarda deniz operasyonları, deniz turizmi pazarlaması, deniz meteorolojisi, Türkiye’de yat turizmi, marinalarda kara operasyonları, deniz turizmi mevzuatı, marinalarda çevre yönetimi, mesleki yabancı dil dersleri ile öğrencileri ilgili sektörün talep ettiği niteliklerle donatmayı amaçlamaktadır. 

Meslek Stajı
Öğrencilerimizi 2.sınıf bahar yarı yılında  70 iş günü zorunlu Meslek Stajı yapmaları gerekmektedir. Söz konusu staj eğitimi Marina Programının yapısına uygun olacak şekilde kendi başvuracakları işletmelerde yapabilmektedirler. Muğla bölgesinde faaliyet gösteren marinalar ve tekneler(gemi adamı cüzdanına sahip olan öğrenciler) her yıl düzenli olarak stajyer öğrenci talebinde bulunmaktadır. Bununla birlikte her yıl düzenlediğimiz kariyer fuarı etkinliklerinde öğrencilerimiz kurumsal firmalarda hem staj hem iş bulma fırsatları yakalamaktadır


Marina ve Yat İşletmeciliği programından mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık geçiş yapılabilecek bölümler aşağıdaki şekildedir;
Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi
İşletme
Güverte
Lojistik Yönetimi